HTML

Havazódunk

Hogy követni, osztani, dicsérni, segíteni, vigasztalni tudjuk egymást - online. Üdvözlök mindenkit az új évezredben!

Friss topikok

Linkblog

Nyereményvacsora Jóban-rosszban módra – és ami mögötte van - RIPORT BY JUDIT - UPDATE: Kritika by Gábor

2009.11.23. 14:29 szarazpezsgo

Kollégánk, Judit, egy nem várt riporttal örvendeztetett meg bennünket, ami tök jófejség tőle, hiszen a sok interjú után elsőként egy riportot is kritizálhatunk. A kommentben várom a kritikákat: mennyire volt érdekes, mennyire adta vissza a hangulatát az eseménynek, mennyire szimpatikusak az írás alapján a szereplők stb.

Ahogy szoktuk, előbb jönnek a ti kritikáitok, mint "szűz olvasói szemek", utána az enyém, mint a szigorú szerkesztő.

még egyszer köszi és pacsi Juditnak,

Gábor

Nyereményvacsora Jóban-rosszban módra – és ami mögötte van

 

Szombat este hideg sültet és friss, fantasztikusan elkészített salátát vacsoráztam. Ez egészen addig nem is érdekes, míg hozzá nem teszem: mindezt kilencedmagammal, a Papp László Sportarénában, a TV2 páholyában fogyasztottam el.

 

 

A Vip-szektorba szóló belépőkkel, melyeket sms-játékon nyertem, nem kis fejtörést okoztunk a biztonságiaknak. Hosszas bolyongás után kikötöttünk a marketinges irodájában, ahol feketepárducot pecsételtek a jegyekre. (Ez valami titkos dolog lehet, mert utána minden sokkal könnyebben ment.)

Majd föl a páholyba. Bevallom, picit félve lépkedtünk felfelé, mert első blikkre csupa idős ember ült a nézőtéren… (Táncdalfesztivál Gála volt műsoron, a kézilabda sportért.) Ám bent megnyugodhattunk; szintén fiatalok, egy másik nyertes lány és barátnője fogadtak, valamint egy minden szempontból kifogástalan kiszolgálás: a pincér elvette a kabátokat, fogasra akasztotta és felvette a rendelést a kapucsínókra.

Kint a folyosón láttuk már, amint a bárpultnál ott álldogál Novák Heni és Jánosi Dávid.

Udvariasan kerengtünk egy sort, kiléptünk az erkélyre, ahol tíz gyönyörű, vörös plüss szék sorakozott. Hallgattuk Mary Zsuzsit és figyeltük a dinamizmust, mely áradt az előadásából.

 

 


Közben a vacsora illata sorban becsalta a többieket: először Cseke Katinka jött, utána Brózik Klári, majd Heni, Legerszki Kriszta és Dávid. Bemutatkoztunk egymásnak, elhelyezkedtünk az asztalnál és megkezdtük a vacsorát.

A szervezők a Jóban-rosszban gárdájának fiatalabb tagjait kérték fel a reprezentációra. Mert a nyeremény is ez volt: vacsora a sorozat sztárjaival. Őszintén szólva, az odaúton azon tépelődtem, hogy például Liptai Claudiához képest biztosan alulöltözött leszek, Gesztesivel, ha ő is jön, miről fogunk beszélgetni? - és jó ég, mennyire hivatalos lesz ez az egész program.

Nagyon kellemesen csalódtunk! Például Novák Heni a lehető legjobb riportalany. Fölteszed neki a kérdésedet – s ő készségesen, azonnal válaszol rá; látható és hallható, hogy kommunikatív típus és szeret nyilatkozni.

 

 

 

Meg is kérdeztem tőle (kértem, ha neccesnek találja, úgy ne válaszoljon): kinek az ötlete volt, hogy Noszály Sándor, a teniszbajnok önmagát alakítsa a sorozat egyes epizódjaiban? (Ők ketten a magánéletben egy párt alkotnak – a szerk. megjegyzése.)

Heni elmondta, hogy amikor csapatépítő tréningen Debrecenben járt a stáb, felvetették az írók, mi lenne, ha… Két hónap múlva Sanyi is ráállt és hajlandó volt elvállalni a szerepet. A színésznő kitért arra, hogy decemberben forgat utoljára; egy évre kiírják őt a sorozatból, mert Los Angeles-be készül. Megkérdeztem, van-e ott ügynöke, ám egyelőre nyelvet szeretne tanulni. Eddig háromszor futott neki a színész szak felvételijének. Mindannyiszor a második rostán búcsúzott. Keresték-e már forgatókönyvvel, tudakoltam. Nem, eddig egyetlen castingon sem vett részt. Jelenleg színházban is játszik. Faggattam kicsit arról, ha filmszerepre kérnék fel, milyen karakter bőrébe bújna szívesen? Egy összetett egyéniségű női szerepet szívesen vállalna.

(Zárójeles megjegyzés, hogy a sorozatsztár ugyanolyan „erős” kategória Magyarországon, mint külföldön. Pedig, emelte ki Heni, mondazzal a filmes tapasztalattal, amit ők a forgatásokon gyakorolnak, lehetne kezdeni valamit. Egész más gesztusokra van szükség a színpadon, mint a vásznon, tette hozzá. – Igaz, ha az amerikai Jóbarátok hőseire gondolunk, ők is nehezen boldogultak szélesvásznon. Monica, Ross, Phoebe, Joey és Rachel alig találtak olyan szerepet, melyben emlékezeteset alakíthattak. Bár nekem nagy kedvencem lett Matthew „Chandler” Perry….)

 Legerszki Kriszta, aki a sorozatban Barbarát alakítja, csendes és visszafogott volt az este során. A másik két vendéglány, Virág és barátnője vele és Cseke Katinkával beszélgettek. Érdekes volt hallani, mikor Kriszta azt mondta: nem szereti visszahallani a felvételeken a hangját. Nekem az a véleményem, hogy jó orgánuma van és tud bánni a hangjával! Engem a régi, veretes színészekre emlékeztet, akik anno sokat szavaltak; kár, hogy a versmondás kikopott a közszolgálati televízióból, a kereskedelmikben pedig el sem kezdődött.

Jánosi Dávid (Viktor) és Brózik Klári (Margit) elmesélték, mennyit poénkodnak a felvételek alatt. Sokszor a nevetőgörcsig…. Azt mindannyian hangsúlyozták, hogy húsz perc van egy-egy jelenet felvételére, s ez az időt kell jól kihasználni. Érdekes és tanulságos volt hallgatni őket, mert őszintén beszéltek egy olyan szakmáról, melyet rengeteg mítosz és tévhit övez.

Aznap este Mary Zsuzsi után Payer András lépett színpadra – változatlan hang, deres halánték…-, majd Harangozó Teri, Aradszky László, és az aznap 72. születésnapját ünneplő Koós János is.

A két műsorvezető Fodor Zsóka és Várkonyi „Sztársáv” Attila volt.

A színésznő lubickolt szerepében, nekem tetszett, ahogyan felkonferált. (Whoopi Goldberg Oscar-díjkiosztós műsorvezetése jutott eszembe; jópofa volt.) Attila hozta a megszokott, joviális, nagyon humán stilt.

Mikor a műsor véget ért, a páholyban üldögélve kezdtünk beszélgetni Brózik Klárival.

 

Elmondta, hogy a TV2 Akadémiát végzi, s elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben a műsorgyártás vonalán dolgozzon tovább. A Berzsenyi Dániel Főiskolán tanul művelődésszervezés szakon, filmes szakirányon; ezt jó elméleti alapnak tartja. Ám a gyakorlathoz a legtöbbet az Akadémia nyújtja, s így szerencsés a párosítás.

Két beszélgetés között kiáramlottunk a folyosóra, ahol készült rólunk egy csoportkép. Kriszta kolléganőm is szorgalmasan kattintgatott közben. Kellemesen telt az este, s jó lenne, ha a nem túl távoli jövőben – és ebben a galaxisban… - ilyen jól megértenénk magunkat mi, újságírók és interjú- meg riportalanyaink, legyenek színészek, színésznők - vagy civilek.

 

Köszönjük a TV2-nek a nyereményvacsorát és a találkozó megszervezését!

 

A fotókat készítette: Ferenczy Krisztina
http://ferenczykriszta.eoldal.hu

Jassó Judit
http://tisztavizeportfolio.eoldal.hu
Sanoma Budapest Médiaakadémia
hallgató

7 komment

Címkék: riport judit

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smidberski 2009.11.23. 18:03:04

Szia Gábor!

Nem csak ennyit írtam! lemaradt a szöveg fele.
Ez nem a teljes írás; légyszi töltsd fel az egészet.

Köszönöm,
Judit

szarazpezsgo 2009.11.23. 18:55:16

Szia Judit,

mea massima culpa, elnéztem a végét!!! :-( Bocsánat, javítva.

P.S. Milyen jó ez a net! :-) Ha ez igazi újságban történt volna meg, nem lenne a történet ilyen egyszerű...

Smidberski 2009.11.24. 07:58:43

Köszönöm szépen. :-D

Az eredeti cikkben kettővel több a fotó (Legerszki Kriszta + Cseke Katinka, plusz Brózik Klári), gondolom, terjedelmi okokból ez ki/lemaradt. Szóval koncentráljatok a szövegre.
:-D

Üdv,
judit

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.11.24. 10:48:30

@Smidberski: Szia Judit! Szerintem érdekes, színes anyagot készítettél, a megértéséhez nem szükséges különösebben ismerni a sorozatot (én nem tartozom a nézők közé). Nekem tetszett! :)
Hanka

SomDóri 2009.11.24. 12:48:49

Szia Judit!

Szerintem jót írtál! Érdekes, szórakoztató és olvasmányos! Nekem tetszett! :)

szarazpezsgo 2009.11.29. 20:08:51

@Smidberski:

Szia Judit,

elnézést a késő válaszért, nagyon el voltam havazva (jé!) az elmúlt néhány napban...

Na de a lényeg:

Először a pozitívumok:

- Jól megfogalmazott, nyelvtanilag, helyesírásilag kifogástalan mondatok, korrekt hangulatleírások
- Új információkat tudtunk Novák Heniről, Legerszki Krisztáról, Brózik Krisztáról, Jánosi Dávidról - ez külön pacsi, mert az exkluzív információ a tuti
- Van íve az írásnak, azaz van eleje, közepe, vége, és mivel 5000 karakter, az ember képes végigolvasni.
- Fotókat is mellékeltél (külön pacsi), amik közül igaz, hogy csak kettőt tudtam feltölteni a blogra, de igazolom, hogy mindenkiről készült felvétel, ergó tudom, hogy valóban ott jártál
- Kifejezetten figyelemfelkeltő a lead, beszippantja az embert. Nagy pacsi!

Mindent egybevetve, ez egy szuper írás, ha... és itt jön a HA. Ha egy blognak szántad, vagy egy Jóban-rosszban rajongói magazinnak... Ebben az esetben nem tudok mibe belekötni! Mivel azonban én mindig az országos női lap szemével próbálok ránézni az anyagaitokra, következnek a negatívumok.

- Úgy írsz ezekről az emberekről, mintha tudnom kellene, hogy kicsodák. Én nem nézem a Jóban-rosszbant, tehát nem elég, hogy odabiggyeszted Jánosi Dávid mögé, hogy Viktor. Ki az a Viktor? Vagy írsz egy keretest, amiben röviden elmondod, mi az a jóban rosszben, vagy a cikkben azt írod, Jánosi Dávid, azaz Viktor, a szívtipró orvos vagy az őrült műtős stb. a lényeg, hogy én, az olvasó, ne érezzem magam hülyén, mert az nekem kellemetlen

- A fotókkal ugyanez. Ha lefotózol valakit, írj hozzá képalát, mert nem tudom beazonosítani, ki kicsoda, és éppen hol-mi történik

- Hihetetlen sokat írsz magadról, az érzéseidről, a véleményedről. Ez egy blogban elmegy, de egy nagyobb magazinban nem, mert iyen mennyiségben már zavaró.
pl. "Bár nekem nagy kedvencem lett Matthew „Chandler” Perry…." - engem miért érdekeljen, hogy ki az újságíró kedvence? Engem Dér Heni kedvence érdekel

VAGY

"Őszintén szólva, az odaúton azon tépelődtem, hogy például Liptai Claudiához képest biztosan alulöltözött leszek, Gesztesivel, ha ő is jön, miről fogunk beszélgetni?" - miért érdekeljen, miről tépelődik az újságíró? Engem a hírességek érdekelnek, nem az újságíró lelkivilága. Mondja el, hogy mi van Henivel meg a Noszájjal, oszt annyi.

VAGY

"A színésznő lubickolt szerepében, nekem tetszett, ahogyan felkonferált. Whoopi Goldberg Oscar-díjkiosztós műsorvezetése jutott eszembe; jópofa volt." - nem érdekel, mi jutott az újságíró eszébe, hagyjon mán lógva!

...a fenti olvasói reakciókat az alábbi trükkel lehet közömbösíteni: kiveszed magadat, az ént, az egót az írásból, de bennhagyod a tényt.

Például a Fodor Zsóka Whoopi Goldberg párhuzamot így dolgozod fel: A színésznő lubickolt szerepében: jópofa volt, mint Whoopi Goldberg Oscar-gála műsorvezetőjeként.

Nem írod, hogy neked tetszett, neked jutott eszedbe, viszont átadod a hangulatod és a gondolatod.

Ne érts félre, nem kell teljesen kiirtanod magad a cikkből. De majdnem. Amikor már úgy érzed, te nem is vagy benne az írásban, akkor lesz jó. Ugyanis észre fogod venni, hogy az olvasók mégis látnak majd a sorokban, pont annyira, hogy szimpatikus legyél, ne pedig zavaró... :-)

Következő javaslat: Egy riportnak jót tesz, ha teszel bele miniinterjút. Szóval szerintem erősebb lenne, ha például a Dér Heni beszélgetést kérdezz-felelek módon írtad volna meg

ÉS egy javaslat a végére: kellemes, fiatalos, lendületes hangod van, miért kell megszakítani időnként valami nem odaillő szóval, hanggal?
Mondom mire gondolok:
"Hallgattuk Mary Zsuzsit és figyeltük a dinamizmust, mely áradt az előadásából." - ezt a dinamizmus szót nem értem. Futott a színpadon? Vagy lelkesen énekelt? Bármi legyen az, fordítsd le nekem magyarra. Mondjuk: Figyeltük, amint fáradhatatlanul táncol a színpadon.

VAGY

"A szervezők a Jóban-rosszban gárdájának fiatalabb tagjait kérték fel a reprezentációra." - ez a reprezentáció, a cikk fiatalos hangjától csúnyán elüt, tudálékosnak, okoskodónak hat. Vagy írj végig egy HVG cikket szakszavakkal, vagy cseréld le olyasmire, hogy " A szervezők a Jóban-rosszban gárdájának fiatalabb tagjait kérték meg arra, hogy eljöjjenek a vacsorára."

Hát, ennyi első körben. Ha bármi kérdésed van még, akkor mindent meg tudunk beszélni a Havazódunk Live találkozón! :-) Időpont hamarosan a blogon.

Gábor

Smidberski 2009.11.30. 07:59:35

Szia Gábor!

Köszönöm!!!
Mindent megfogadok, önszorgalomból átírom (csak úgy, magamnak).
:-)

j
süti beállítások módosítása