HTML

Havazódunk

Hogy követni, osztani, dicsérni, segíteni, vigasztalni tudjuk egymást - online. Üdvözlök mindenkit az új évezredben!

Friss topikok

Linkblog

Csillagok összeállítás by JUDIT - értékelve by Bea (Fülebagoly)

2009.12.18. 12:57 szarazpezsgo

1. téma – Csillagok-összeállítás karakterek száma (szóköz nélkül): 5093

 

Azért választottam végül a tiédet, mert a témának megfelelően szellősen írtad meg az anyagot – sok a lehetőség a tördelésnek, hogy játsszon a blokkokal, képalákat csináljon, kiemeljen, pakolgasson. Ez inkább képhangsúlyos bulvár-téma, ahol nem kell feltétlenül „agyonírni” a dolgot – nem atartalomra, hanem az írás szerkezetére gondolok. Az ilyen anyagoknál az a jó, ha az olvasó sok információt fedezhet fel lazán, elszórtan – csak ne kelljen sokat olvasni egyben.

 

Talán az én hibám is, hogy nem mondtam előre: a lapunk viszonylag kis formátumú, 52 oldalas és sok mindennek el kell férnie benne, tehát egy-egy témára kevés de ütős szöveget kell összehozni, és nem szabad, hogy az oldalakat agyonnyomja a szöveg. Bár nem tudtad az elvárást, ösztönösen egyensúlyba hoztad a tartalmat a formával.

 

Viszont a helyesírásra, egyeztetésre, vonzatokra, mondattagolásra figyelj jobban, és a mondatok logikai sorrendje sincs rendben – ilyen szempontból sokat kellett dolgoznom a cikkel. (betettem a végére a végleges változatot, hogy össze tudd vetni a az eredetivel.)

 

Tetszik a lead stílusa, a cím ötlete is jó, és szerettem, hogy a „hamupipőke” témát minden blokkban erősítetted. A személyválasztások viszont nem túl eredetiek, a legtrviálisabbakat választottad, akikről mindenki tud már. Ez lehet erény, de hátrány is: Best-ben előbbi, mondjuk egy Cosmo-ban utóbbi.

 

Hamupipőke esete a mikrofonnal

 

Bejön valaki a színpadra – és ott van a szobánkban. Énekel, táncol vagy zsonglőrködik – itt és most, csak nekünk. Akkor is, ha ezt millióan érzik ugyanígy, Arizonától Zalaegerszegig.  Telis-tele a világ tehetségekkel – az ő meséiket szombat esténként, a kereskedelmi televíziók műsoraiban láthatja a világ.

 

A mobilárus tenor 

Tucatneve van: Paul Potts-nak hívják. Jelentkezett a brit zenei tehetségkutató válogatójára, és ezzel karrierje is zöld jelzést kapott.

A tévés fellépést gondos szűrés előzte meg, így akitől a közönség háta annyira lúdbőrzött, azt előre, több ezer jelentkező közül választották ki.

Ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról, mondták sokan Potts kapcsán. Ez a dundi fiatalember 37 éves koráig várt a színrelépéssel, mígnem Puccinival kápráztatta el a zsűrit és a youtube videomegosztó oldalain az egész világot.

A gátlásos kingswood-i Mr. Potts mindig is a klasszikus zene irányába vonzódott. Egész gyermekkorát beárnyékolta a rengeteg bosszantás, amit külseje miatt a társaitól kapott. Való igaz, hogy a legkevésbé sem nevezhető Alain Delon-hasonmásnak: szabálytalan fogsora, köpcös testalkata megakadályozta ebben. El sem tudta képzelni, hogy hangja, melyet a „legjobb barátjának” nevez, átjuttatja őt az első fordulón. A versenyre való benevezését felesége szorgalmazta, végül pénzfeldobással döntötték el.

2007-ben jött, látott és győzött; első éneklését tízmillióan töltötték le az internetről. Az első látásra fura szerzet Paul-ból olyan hang áradt, mely a zsűrit is elkápráztatta: állva tapsoltak neki. Korábban pénzhiány is megakadályozta abban, hogy képezze hangját; így csupán egy rövid olaszországi tanfolyamon vett részt. Interjúiban gyakran hangoztatja, hogy ő „nincs megcsinálva”; így, allűrök nélkül is világhírű.

 

Aranytorkú háziasszony

Susan Boyle – ugye sokan hallottak már e skót hölgyről?

A „48 éves szűz”, ahogyan a bulvársajtóban emlegetik, idén indult el a világhír útján.

A válogató szakaszban őszes hajjal, egyszerű öltözékben lépett a közönség elé, aztán láss csodát  - és hallj egy olyan hangot, mely betölti az egész színháztermet, és az internet elé ültet több tízmillió érdeklődőt. Susan meggyőzte a hitetleneket arról, mint Potts esetében – ne ítélj első látásra, hanem hallgasd őt újra meg újra! A világszámmá lett háziasszonyt a versenyben egy tánccsoport, a Diversity utasította a második helyre. Miután lelkileg összetört és felépült, nem adta fel, hogy tovább haladjon karrierje. Az a hír járja, hogy a londoni West End és Andrew Lloyd Webber kéri fel hamarosan színpadi szereplésre.

 

Itthon is van miből válogatni

A brit tehetségkutató magyar változata a Csillag születik; a második szériája fut az egyik kereskedelmi csatornán. A műsor egyik nagy felfedezettje a 31 esztendős Tabáni István, aki eddig hobbiszinten foglalkozott az énekléssel. Foglalkozása: múzeumi teremőr; nagy álma, hogy sikeres festő legyen. Autodidakta módon képzi a hangját – soha nem járt énektanárhoz.

Az első szériában a kis mesemondóként elhíresült Utasi Árpi az egyik nagy vesztes: vajdasági hazatérését követően alig volt hallható róla jó hír. Tehetségekből jól áll ez az ország, ám sok múlik azon, ki mennyire felkészült kamatoztatni képességeit.

A Megasztár négy évadában feltűnt énekesek jutottak eddig legtovább a zenei pályán. Az elsőben indult Dér Heni, aki ma már a Sugarloaf együttes énekesnője; Gáspár Laci és Tóth Vera is egyenes ívű karriert futott be azóta. A másodikból Vera húga, Tóth Gabi, Molnár Ferenc Caramel és Bartók Eszter a többedik lemezét adja ki. Pflum Orsi külföldön építi karrierjét, Bálint Ádám musicalszerepet kapott. 2006-ban lett az év hangja Rúzsa Magdi, aki Dér Henihez hasonlóan a Vajdaságból indult és mára több tízezres rajongótábort épített frenetikus hangjával.

A legutóbbi szériában a döntőre szoros verseny alakult ki a három ifjú titán között. A szavazatok őket igazolták. Király Viktor bebizonyította, hogy méltó nővére, Linda nyomdokain elindulni a zenei pályán. Fekete Dávid a musical koronázatlan királyának készül, emellett poplemezeket ad ki. Lakatos Krisztián pedig alig egy év alatt kilépett a szving-imitáció bűvköréből; zártkörű meghívása és színpadi fellépése rendszeresen akad.

 

Ki nevet a végén?

Az élet társasjátékában érdekes helyzetek adódhatnak.

Oláh Ibolya karrierje bíztatóan indult, a nyíregyházi születésű lány a tiszadobi gyermekotthonból, nevelője támogatásával jelentkezett a Megasztárba. A második helyen végzett és 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozása alkalmából ő énekelte a Hazám című dalt. 2006 óta magát menedzseli, ekkor csatlakozott a Szeretem Magyarországot-mozgalomhoz; és elénekelte Geszti Péter Magyarország című szerzeményét. 2007 nyarán a székesfehérvári színház társulatával az Aida címszereplője, melyet egy évadon át játszott. Ezt követően elköszönt a várostól; napjainkban egy fővárosi pub állandó fellépői közé tartozik és ősszel visszatért Nyíregyházára, a városi Ki Mit Tud zsűrijébe. Hogy mikor adja ki következő lemezét, egyelőre a jövő zenéje.

 

Keretes:

Németország Szupersztárt Keres

Ezzel a címmel már a 7. tehetségkutató indul zsinórban, jövő év elején a német RTL csatornán. Az előválogatókat öt nagyvárosban tartották meg, ezeken 34.420 jelentkező állt rajtvonalhoz – mindannyian a vonzó első díj és a zenei karrier beindulásának reményében. Aki nyer, annak lemez és hírnév lesz a jutalma.

A zsűriben hárman ülnek. Dieter Bohlen, akit a legtöbben a Modern Talking együttesből ismernek, Nina Eichinger, a kedvelt német zenei műsorvezető és Volker Neumüller, producer. Bohlen szerint a jelentkezők tudják: ők valódi szakmai véleményt mondanak produkcióikról, és óriási esélyt is kaphatnak az áhított zenei pályán. A legjobb 15 versenyző részére egy karib-tengeri szigeten lesz a visszahívás; közülük tízen kerülnek adásba.

A műsor népszerű, a kekec zsűritagok csípős megjegyzései ellenére is. Ők ugyanis nem tesznek lakatot a nyelvükre, s kíméletlen mustra alá vetik a jövő ígéreteit.

 

 

- Jassó Judit -

 

 

A színpadon … Hamupipőke!

 

Bejön valaki a színpadra – és ott van a szobánkban. Énekel, táncol vagy zsonglőrködik – itt és most, csak nekünk. Akkor is, ha ezt millióan érzik ugyanígy, Arizonától Zalaegerszegig. Telis-tele a világ tehetségekkel – az ő meséiket szombat esténként, a kereskedelmi televíziók műsoraiban láthatja a világ.

 

A mobilárus tenor

 

Tucatneve van: Paul Pottsnak hívják. A gátlásos, kingswoodi fiatalember gyermekkorát beárnyékolta társai gúnyolódása a külseje miatt. Való igaz, szabálytalan fogsorával, köpcös testalkatával legkevésbé sem nevezhető Alain Delon-hasonmásnak… El sem tudta képzelni, hogy „legjobb barátja”, a hangja, egyszer majd elkápráztatja a Britain’s Got Talent zsűrijét és az egész világot. Korábban pénzhiány is akadályozta abban, hogy képezze magát, és a versenyre való benevezését is a felesége szorgalmazta. Végül pénzfeldobással döntöttek. Mr. Potts azonban 2007-ben jött, látott és győzött; első éneklését, egy Puccini-opera áriáját tízmillióan töltötték le az internetről. Az első látásra kissé fura Paulból ugyanis olyan hang áradt, hogy a zsűri is állva tapsolt neki. Az énekes interjúiban még ma is gyakran hangoztatja, hogy ő „nincs megcsinálva”. Így, allűrök nélkül is világhírű.

 

Aranytorkú háziasszony

 

Susan Boyle – ugye sokan hallottak már e skót hölgyről? A „48 éves szűz”, ahogyan a bulvársajtóban emlegetik, idén indult el a világhír útján. A válogató szakaszában őszes hajjal, egyszerű öltözékben lépett a közönség elé, aztán láss csodát – és hallj egy olyan hangot, amely betölti az egész színháztermet, és az internet elé ültet több tízmillió érdeklődőt. Susan ugyanúgy meggyőzte a hitetleneket, mint Paul Potts: ne ítélj első látásra, hanem hallgasd meg őt újra meg újra! A világszámmá lett háziasszonyt a versenyben egy tánccsoport, a Diversity utasította a második helyre. Miután lelkileg összetört és felépült, nem adta fel karrierjét. Ma az a hír járja, hogy a londoni West Enden is fel fog lépni, illetve Andrew Lloyd Webber kéri fel hamarosan színpadi szereplésre.

 

Hazánk fiai/lányai

 

Tehetségekből jól áll ez az ország is, ám sok múlik azon, ki mennyire készült fel arra, hogy kamatoztassa képességeit. A Csillag születik első szériájában feltűnt „kis mesemondó”, Utasi Árpi például a tehetségkutatók egyik nagy vesztese: vajdasági hazatérését követően nem sok jó hírt lehetett hallani róla.

 

Itthon a Megasztár négy évadában feltűnt énekesek jutottak eddig legtovább a zenei pályán. Az elsőben indult Dér Heni, aki ma már a Sugarloaf együttes énekesnője, de Gáspár Laci és Tóth Vera is egyenes ívű karriert futott be azóta. A másodikból Vera húga, Tóth Gabi, Molnár Ferenc Caramel és Bartók Eszter is már több lemezt kiadtak. Pflum Orsi külföldön építi karrierjét, Bálint Ádám musicalszerepet kapott. Rúzsa Magdi, aki 2006-ban lett az év hangja, és Dér Henihez hasonlóan a Vajdaságból indult, mára több tízezres rajongótábort hozott létre frenetikus hangjával.

 

A legutóbbi szériában a döntőre szoros verseny alakult ki a három ifjú titán között. A szavazatok őket igazolták. Király Viktor bebizonyította, hogy méltó nővére, Linda nyomdokain elindulni a zenei pályán. Fekete Dávid a musical koronázatlan királyának készül, emellett poplemezeket ad ki. Lakatos Krisztián pedig alig egy év alatt kilépett a szving-imitáció bűvköréből; zártkörű meghívása és színpadi fellépése rendszeresen akad.

 

Ki nevet a végén?

 

Oláh Ibolya karrierje is biztatóan indult, a nyíregyházi születésű lány a tiszadobi gyermekotthonból, nevelője támogatásával jelentkezett a Megasztárba. A második helyen végzett és 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozása alkalmából ő énekelte a Hazám című dalt. 2006 óta magát menedzseli, ekkor csatlakozott a Szeretem Magyarországot-mozgalomhoz; és elénekelte Geszti Péter Magyarország című szerzeményét. 2007 nyarán a székesfehérvári színház társulatában az Aida címszereplője, amelyet egy évadon át játszott. Ezt követően elköszönt a várostól; napjainkban egy fővárosi pub állandó fellépője és ősszel visszatért Nyíregyházára, a városi Ki mit tud? zsűrijébe. Hogy mikor adja ki következő lemezét, az egyelőre a jövő zenéje.

 

Németország (is) szupersztárt keres

 

Ezzel a címmel már a hetedik tehetségkutató verseny indul zsinórban a jövő év elején a német RTL csatornán. Az előválogatókat öt nagyvárosban tartották meg, ezeken 34 420 jelentkező indult – mindannyian a vonzó első díj és a zenei karrier elindulásának reményében. Aki nyer, annak lemez és hírnév lesz a jutalma. A zsűriben hárman ülnek. Dieter Bohlen, akit legtöbben a Modern Talking együttesből ismernek, Nina Eichinger, a kedvelt német zenei műsorvezető és Volker Neumüller, producer. Bohlen szerint a jelentkezők tudják: ők valódi szakmai véleményt mondanak produkcióikról, és óriási esélyt is kaphatnak az áhított zenei pályán. A legjobb 15 versenyzőt egy karib-tengeri szigetre hívják vissza; közülük tízen kerülnek adásba. A műsor népszerű, a kekeckedő zsűritagok csípős megjegyzései ellenére is. Ők ugyanis nem tesznek lakatot a nyelvükre, s kíméletlen mustra alá vetik a jövő ígéreteit.

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smidberski 2009.12.18. 13:55:40

Kedves Bea!

Köszönöm szépen.:-)))

Judit
süti beállítások módosítása