HTML

Havazódunk

Hogy követni, osztani, dicsérni, segíteni, vigasztalni tudjuk egymást - online. Üdvözlök mindenkit az új évezredben!

Friss topikok

Linkblog

Svájc by RITA értékelve by BEA Fülesbagoly

2009.12.18. 13:06 szarazpezsgo

Svájc télen - nemcsak síelőknek

 

Kiterjedt családunk kedvenc úticélja télen-nyáron Svájc. Fantasztikus természeti környezetben kapunk kifogástalan vendéglátást rengeteg programlehetőséggel. Hatalmas sípályarendszerek, télen is karbantartott túraútvonalak, gyermekbarát szolgáltatások és hihetetlen nyugalom várja az ideérkezőket.

 

St. Moritz sugározza a luxust. Mintha visszamennénk a harmincas évekbe, amikor csak az arisztokraták engedhették meg maguknak a síelés örömét. Szinte minden téli hétvégére jut egy egészen különleges esemény. A város elegáns szállodái rendezik a Gourmet fesztivált, ahová a világ minden részéről özönlenek a séfek. A St Moritz tó jegén több mint száz éve minden télen tartanak lóversenyt, és lovaspóló versenyt is, ami a híres csapatok mellett a szokatlan terepviszonyok miatt is rengeteg látogatót vonz, akárcsak a havas lejtőkön megtartott golftornák. Karácsonykor egy 1200 méteres jeges szánkópályát építenek a hegyről lefelé a városon keresztül, ahol kilenc héten át figyelhetjük meg az őrült versenyzők edzéseit, és viadalait. (www.stmoritz.ch)

Kötelező: A város egyik legpatinásabb helyén, a Hanselmann cukrászdában megkóstolni a régió különlegességét, az engadini diótortát.

Bátraknak: A szánkópálya alsó, amatőrök számára is kipróbálható szakaszán végigcsúszni.

 

Zermatt egyike Svájc azon három településének, ahol nincs autóforgalom, így igazi hegyi pihenésben lehet részünk. Nálunk együtt utaznak síelő és nem síelő családtagok, így ez az ideális választás, hiszen a fogaskerekű vonatokkal rengeteg olyan síterepre tudunk eljutni, ahol kirándulni is lehet a lenyűgöző hegycsúcsok között. A városka hangulatos, kedves, az éttermeken érezni a szomszédos olasz és francia konyha hatását. Zermatt remek hely arra, hogy kipróbáljuk a „hócipős” kirándulást, amihez az eszkimók hatalmas hótappancsaira emlékeztető talpakat kell a lábunkra szerelni. Ezek segítségével egészen eldugott helyekre is eljuthatunk biztonságban, természetesen túravezető segítségével. (www.zermatt.ch)

Kötelező: A Gornegrat vasúttal felmenni 3089 méter magasra, ahonnan Svájc legszebb panorámája tárul elénk a Matterhornnal, 29 darab négyezres heggyel és a Gorner-gleccserrel együtt.

Bátraknak: Tandemernyőzés a völgy fölött.

 

 

Lugano azok számára is vonzó lehet, akik utálják a telet. Mediterrán városka a Luganói-tó partján, havas hegycsúcsok között. A hely klímája nyáron különlegesen buja virág- és növénypompát eredményez, télen pedig kellemes, szinte tavaszias időjárást.  A környező dombokra könnyen feljuthatunk fogaskerekűvel, és élvezhetjük a tó és az Alpok nem mindennapi panorámáját. A tavat jobban megismerhetjük, ha befizetünk egy hajókirándulásra, melynek során közelről láthatjuk a tó partján és szigetein épült villákat, kápolnákat. (www.lugano-tourism.ch)

Kötelező: A történelmi, autómentes belvárosban tenni egy sétát egészen le a tópartig, ott pedig egy padra leülve, lábunkat kinyújtóztatva örülni a látványnak.

Bátraknak: Hatvannal süvíteni Svájc leghosszabb, 440 méter hosszú lecsúszópályáján a Monte Tamaro kalandparkban.

 

 

Tipp:

*Svájc nem olcsó télen sem, de a szállás árának akár 35%-át is megspórolhatjuk, ha január 9. és 29. között utazunk, ez ugyanis nem számít csúcsszezonnak, az apartmanok jóval olcsóbbak.

*Érdemes vonattal utazni, a svájci vonatok pontosak, kényelmesek, kiváló a menetrendjük és megfizethetőek.

*Bár az ország nem gasztronómiájáról híres, sajtok és  csokoládé tekintetében mindenképpen nagyhatalomnak számít, ezért érdemes a különlegesebb fajtákat helyben kipróbálni, nem fognak csalódni.

 

Jónap Rita

 

Ez a cikk úgy, ahogy van jó, pont erre gondoltam, nem hiába választottam.  Szinte semmit nem változtattam rajta – kevés karakterben sok mindent beletettél, egy egész család minden tagjának szóló ajánlatot készítettél, nagyon jó a felépítése és a Kötelező_bátraknak párosért külön elismerés: jól lehet vele játszani majd a tördelésben. Szép anyag lesz belőle! Gratulálok hozzá, és köszönöm!

 

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smidberski 2009.12.18. 13:42:49

Kedves Rita!

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!
:-))))))

Judit

Smidberski 2009.12.18. 13:44:38

Elnézést, rossz helyre írtam.
:-)

Judit

Buendia 2009.12.18. 22:38:22

Sziasztok!
Bea, Gábor köszönöm a lehetőséget, a segítséget, és a kommenteket, rettenetesen élveztem a munkát!
Rita

melindus 2009.12.19. 21:43:23

Ritus!

Nagyon ügyes vagy!!! :-) Gratulálok!
A "fincsiségért" külön köszi! :-) Engem meggyőztél, csomagolok és megyek Svájcba! :-)
Küldöm a *-t a múltkori 5 mellé!!! :-)

Melinda
süti beállítások módosítása