HTML

Havazódunk

Hogy követni, osztani, dicsérni, segíteni, vigasztalni tudjuk egymást - online. Üdvözlök mindenkit az új évezredben!

Friss topikok

Linkblog

Képességfejlesztés by VINCA értékelve by BEA Fülesbagoly

2009.12.18. 13:04 szarazpezsgo

A siker titka a képességfejlesztés?

 

 

A nyolcvanas évek végén nagy visszhangot váltott ki Polgár László Nevelj zsenit című könyve, melyben a gyermekek korai képességfejlesztéséről írt. Sokan szimpatizáltak a sakkzseni lányokat felnevelő pedagógussal, de még többen voltak, akik pálcát törtek felette.  Azóta nagyot fordult a világ, képességfejlesztő kurzusok tucatszám ígérnek elérhető tudást és könnyebb jövőt a fiataloknak. Írásunk két divatos képességfejlesztő módszernek járt utána.

 

Tíz perc böngészés az interneten, és máris egy tucatnyi gyermekfejlesztő program és módszer weboldala kínálkozik a szülőknek. Tudást ígérnek, kreatív és modern technikákat, vidámságot és könnyű elsajátítást, önbizalom-növelést és magabiztosságot. Valóban ilyen egyszerű az egész? Beíratjuk gyermekünket egy ilyen kurzusra és megváltozik minden?

 

Angolra mozdulva

Joó Kinga két kisgyermek édesanyja, szerinte nagyon fontos, hogy az angolt, a mai világ nyelvét mielőbb elsajátítsák a picik. „Angol szakot végeztem, de nem akartam rögtön a pár hónapos babához angolul beszélni. Linda most három és fél éves, kétnaponta angolozok vele 20-25 percet, amit már nagyon élvez. Ugyanakkor szerettem volna, ha közösségben is tanulja a nyelvet. Nagyon eleven kislány, így olyan angol foglalkozást kerestem, ami leköti a figyelmét. Helen Doron mozgásra épülő angol nyelvű, 3-9 éves korú gyermekek számára kidolgozott programja pont ilyen.  A Ready Steady MoveAngolra mozdulva programban a mozgás van a középpontban, ezen keresztül tanulják meg a gyerekek kifejezni magukat, sőt, még egy új nyelvvel is megismerkednek”.

 

Ez minden gyermek álma: úgy tanulni, hogy végigjátssza és mozogja az egész órát. Tényleg ez a legjobb megoldás? Hegedüs Réka angol-német nyelvtanár, és azt vallja, ha neki egyszer gyermeke lesz, biztos, hogy csak általános iskolás korában fogja majd elkezdeni vele a nyelvoktatást. „Szerintem felesleges a nyelvtanulást 3-5 éves kor előtt erőltetni, hiszen ekkor még az anyanyelvét sajátítja el a gyerek, hagyni kell, hadd szerezzen egyfajta nyelvbiztonságot. Ezután még rengeteg ideje lesz a tanulásra. Én gimnáziumban kezdtem nyelveket tanulni, és így sem maradtam le semmiről”.

 

KERET
Nem lehet elég korán kezdeni! - lehetne a szlogenje
Helen Doron Early English programjának, melyben 3 hónapos (!) kortól 14 éves korig 10 különböző tanulmányi szinten ajánlanak nyelvtanfolyamokat.  Az irányzat képviselői szerint, ha a gyerekek ezzel a szisztémával tanulnak, úgy beszélnek majd angolul, mintha az lenne a második anyanyelvük. E nyelvtanulási módszeren belül fejlesztették ki a „Ready Steady Move” programot, mely olyan speciális gyakorlatokból áll, melyek összefogják a jobb és a bal féltekei funkciókat az optimális tanulás érdekében. Hogy mit jelent ez? A 3 -7 éves óvodás és kisiskolás gyermekek játszva, mozgás közben sajátítják el az angol nyelv alapjait.

 

 

 

„Mutasd meg, és én eszembe vésem…”

 

 

Sokszor az a probléma, hogy a gyereknek nehézségei akadnak a tanulással. Bizony nem könnyű érdeklődést felkelteni a kémia iránt, vagy bebiflázni a történelmi évszámokat. Azonban már ebben is segítséget kaphatnak a diákok. „Az élmény- és kalandpedagógia alkalmazásával végre lehet a mai fiatalokat is motiválni. Olyan külső és belső helyszínen használható módszereket használunk, melyek elősegítik a tapasztalaton keresztül történő tanulást” – mondja Gyöngyösi Krisztina, az Outward Bound nevű élménypedagógiai iskola trénerképzésének egyik résztvevője. „Akár már 5-6 éves gyerekek számára is élvezetes programot kínálunk, de természetesen kiskamaszoknak és fiatal felnőtteknek is elérhető tevékenységünk. Vannak problémamegoldó feladatok, kalandos, mozgást igénylő próbatételek (sziklamászás - ereszkedés, barlangászat, tutajépítés, tájékozódás), valamint olyanok is, amelyek kreativitást és csapatmunkát igényelnek. Igyekszünk a résztvevőket  olyan speciális helyzetbe hozni, ami kiszakítja őket a mindennapokból, és új élmények megtapasztalásával segíti őket. Módszerünkkel könnyebbé válik egy-egy tananyag elsajátítása, fejlődik a csoporttársak közötti kommunikáció, és javul a problémamegoldó képesség. Mottónk egy régi közmondás: Mondd, és elfelejtem, Mutasd meg, és én eszembe vésem, Mondd, hogy tegyem, és én megértem."

 

KERET

Élménypedagógiának a „cselekvés általi tanulás és fejlődés” egyik sajátos változatát nevezzük. A módszer játékosan, saját élményen keresztüli tanítással fejleszt képességeket. Magyarországon az Outward Bound (OB) az egyik képviselője. Az OB a II. világháborúban angol matrózok lelki tréningjeként indult. Maga az OB név is erre utal - az angol matróznyelvben azt a szituációt írja le, amikor a hajó a hosszas előkészületek után kifutásra kész, és vitorlákat bonthat, és elindulhat az új célok felé. A képzés mára egy modern önfelfedező, önfejlesztő, csapatépítő programmá vált. 

 

Csak a képzelet szab határt

Szinte minden tantárgyban elérhető már valamilyen képességfejlesztő kurzus. Például a matematika szépségeit megérteni vágyó gyerekeknek a MathRiders program ígér szorongás nélküli tanulást. A rajztudásukat fejleszteni akarók jobb agyféltekés rajztanfolyamon Betty Edwards módszerével javíthatnak pár nap alatt stílusukon. Csak a képzelet - és persze a szülők pénztárcája – szab határt a fejlesztési lehetőségeknek.

Ha találunk egy olyan képességfejlesztési módszert, ami felkeltette az érdeklődésünket, járjunk utána, mit kínál pontosan a program, milyen szisztémát alkalmaznak, milyen változást ígérnek. Ne csak mi akarjuk fejleszteni a gyermekünket, hanem ő is szeresse a foglalkozásokat! És ami a legfontosabb! A tanár, aki a kurzust tartja. Kinga és Réka is hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a pedagógus személye a legfőbb tényező, hiszen jól tanítani, motiválni, ösztönözni, számon kérni és dicsérni továbbra is csak a legkiválóbb oktatók sajátja.

 

 

 

                                                                                                                    Viniczai Andrea

Ezzel az írással is csak az volt a gondom, hogy sokkal több módszert szerettem volna bemutatni, mint kettő, ráadásul a második – bár tényleg nagyon új és egyedi volt, gratulálok, hogy rábukkantál! – nem is egy képességet fejleszt, hanem úgy általánosan az egész személyiséget.

 

Erőssége, hogy alapos háttérmunka és felkészülés van mögötte és személyes megszólalásokkal hitelesíted az anyagot.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása