HTML

Havazódunk

Hogy követni, osztani, dicsérni, segíteni, vigasztalni tudjuk egymást - online. Üdvözlök mindenkit az új évezredben!

Friss topikok

Linkblog

HavazódunkLIVE utánlövés

2009.12.06. 14:52 szarazpezsgo

Sziasztok kollégák,

 

a tegnapi HavazódunkLIVE után összegyűjtöttem néhány gondolatot, amit érdemes elraktározunk magunkban, mert hasznos lehet. 

1. Ha cikket írunk, legyen formája.

Kell, hogy legyen benne: cím, lead, a végére aláírás. Ha keretest készítesz, írd oda elé, hogy KERETES. Ha névjegyet, akkor azt, hogy NÉVJEGY stb. Ne a szerkesztőnek kelljen kitalálni, hogy mire gondolsz...

2. Különböző olvasótípusok léteznek, így ha a cikked valakinek nem jön be, mert szerinte túl száraz, a másiknak lehet, hogy éppen ezért fog tetszeni. (Lásd: Dobó Ági a mesélős cikkeket kedveli, Kertész Gábor inkább a szikárabbakat) Fontos, hogy a kettőt ne keverd túlságosan, mert a cikked "se ilyen, se olyan" lesz. 

Egyetlen - egyébként hasznos és tutijó - módszer arra, hogyan keverd a két stílust: A mesélős cikkhez írsz egy szikár keretest, vagy épp fordítva, a szikár cikkhez írsz egy mesélős keretest! A lényeg, hogy a két stílus a cikken belül különüljön el.

3. Az ember nem szeret olvasni, és a betűtenger látványától megijed. Érdemes egy cikket közcímekkel megszakítani, hogy az olvasó fellélegezzen.

4. Különböző húzási módszereket néztünk át (aki nem volt ott, kérdezze a többieket):

- Először megnézem, milyen hosszú a cím. ha igen, rövidítek.
- Megnézem, van-e olyan KERETES, amit ki tudok anélkül dobni, hogy értelmét vesztené a cikk.
- Megnézem, van-e olyen bekezdés, amit tudok nélkülözni (sokszor az első (azaz a LEAD) vagy az utolsó szokott ilyen lenni... vagy a leíró részek.
- Végül megnézem a fattyú sorokat, és őket irtom.

5. A kért karakterszámot komolyan veszem! Ha nem tudom, szóközzel vagy szóköz nélkül értik, akkor FELHÍVOM ŐKET ÉS RÁKÉRDEZEK.

6. Nem félek "lopni", hiszen mindenki ezt teszi! De a COPY PASTE tilos! - ha felhasználom mások gondolatait, átfogalmazom ŐKET, illetve - ha elegáns akarok lenni - akkor megjelölöm a forrást is a cikkben.

7. Ha a szerkesztő ahelyett, hogy javítana a cikkemen, ront rajta, nem harcolok feltétlenül az igazamért. Nyelek egyet, mosolygok rá, és hagyom az egészet a francba. Újságíró vagyok ugyanis, jövő héten már egy másik cikken fogok dolgozni, majd ott kibontakozom. Az a cél, hogy kedveljenek a szerkesztők, mert így kapok egyre több munkát. Majd ha befutottam, megtehetem majd, hogy ragaszkodjam az általam adott címhez. :-)

...hirtelen ennyi jut eszembe.

Köszönöm a tegnapi munkátokat, azt hiszem, sok fontos dolog előjött abban a két és fél (!) órában, amit együtt töltöttünk.

Gábor

P.S. Bárkinek bármilyen hozzáfűzése van a fentiekhez, vagy csak úgy, általában, a kommentekben megteheti.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása